Guider
CANbus och ljusövervakning
2024-01-15

När man pratar om nyare bilar i relation till extraljus, LEDramp eller LED-lampor så kommer man stöta på begreppet "CANbus". CANbus är ett system som styr och diagnosticerar bilen elektroniskt. Det innebär att i bilen så sitter det en mängd styrenheter som är sammankopplade och fungerar som ett nervsystem. Signaler skickas mellan styrenheterna och de jobbar tillsammans. CANbus kan styra allt från växellådan (på en automatväxlad bil) till att automatiskt slå på och av lampor. I det här inlägget så handlar det om ljusövervakningen.
På nyare bilar så får man en varning på instrumentpanelen när en lampa går sönder. Det är tack vare att CANbus känner av det och sedan varnar föraren.
Hur vet systemet att en lampa är trasig?
Systemet känner till lampans normala förbrukning och när den sjunker så bedöms den vara trasig. Det är vanligt när man ett sådant felmeddelande när man byter till LED eftersom den tekniken är mycket effektivare och förbrukar mindre ström. Det går självklart att motverka med lampor som i förväg är utrustade med ett särskilt motstånd. På vår sajt kan man se på en produkt om den är anpassad för CANbus eller inte. För de som saknar det finns det extra motstånd att köpa som är "Plug & Play".
Här är ett exempel på en lampa med stöd för CANbus:
Här är ett exempel på en lampa utan stöd för CANbus:
Här är CANbus-motståndet för ovan nämnda lampa:
Så här långt är det ganska enkelt. Man behöver ett motstånd för att byta till LED-lampor, och oftast ingår det. Men hur blir det då med extraljus och LED-ramper?
När man kopplar in extra belysning (oavsett om det är en LED-ramp eller något annat) så använder man en reläsats. Den är till för att man ska kunna koppla in den nya rampen så att den lyser när man slår på helljuset. För att reläsatsen ska veta när man gör det så kopplar man en signalkabel till kabeln i strålkastaren som ger ström till helljuset. Med andra ord: när strålkastaren får ström till helljuset så får även reläet det, och då skickar den ström från batteriet till LED-rampen. Då lyser bilens helljus och extraljus.
Men! Reläsatsen kräver att signalkabeln får 12V. Det får man alltid när helljuset i bilen är en vanlig halogenlampa. Om bilen har helljus som är xenon eller LED så styrs det oftast av CANbus-systemet. Det innebär att det inte finns en 12V signalkabel, utan det är en elektronisk signal som måste tolkas ur bilens CANbus kod.
Tack och lov behöver man inte veta hur CANbus fungerar. Det enda som behövs är ett CANbus interface. Det är en liten dosa som man kopplar in mellan reläsatsen och CANbus för att tyda när helljuset slås på och av. När man köper ett interface så får man med ett kopplingsschema, så det är lätt att göra.
Du hittar CANbus interface här:
På nyare Volvo-bilar används LINbus som är ett liknande system. De behövr ett interface som har samma funktion som de för CANbus.
Du hittar LINbus interface här:
Frågor och svar om CANbus
Varnar systemet för alla lampor i bilen, eller bara vissa?
De flesta bilar varnar när lampor som är avgörande för att du ska kunna framföra bilen på ett säkert sätt är trasiga. Det innebär bland annat strålkastarlampor, baklampor och dimljuslampor.
Kan jag se om min bil är utrustad med CANbus eller ej?
Ja, det gör man genom att plocka ut en strålkastarlampa och starta bilen. Har den CANbus så kommer bilen att varna. Du kan också ringa till din närmsta märkesverkstad och fråga om just din bilmodell. De flesta nyare bilar har systemet, och ju nyare desto mer utvecklat är det.
Är ljusövervakning och CANbus samma sak?
Ja, det är ett annat namn för den delen av CANbus som håller koll på lamporna i bilen.
Om du är intresserad av att köpa LED-lampor hittar du dem här:
LED-lampor till strålkastare, dimljus och interiör m fl
Om du är intresserad av LED-ramper hittar du dem här:
LED ramper till person- och lastbil
Om du är intresserad av Extraljus hittar du dem här: