Mopoautot
Historia om A-traktorer / EPA-traktorer
Runt 1930 började man bygga EPA-traktorer som ett enkelt sätt att göra en jordbruksmaskin av en personbil. Namnet kom av en lågpriskedja som hette "EPA" och syftade till att det var billigt och enklare kvalitet. I och med att antalet växte började också den svenska staten att intressera sig för detta och satte upp ett regelverk för hur eporna fick byggas och användas. De vanliga traktorerna utvecklades rent tekniskt och på 50-talet så dog EPA-traktorerna ut som jordbruksmaskiner. Det var då som ungdomarna tog chansen eftersom dessa fick köras på väg trots att man inte fyllt 18 år. Under 60- och 70-talet växte antalet och svenska staten fick åter igen upp ögonen för eporna. Då introducerades A-traktorn med en hastighetsbegränsning på 30km/h med högre säkerhetskrav. De hoppades på att fasa ut de snabbare EPA-traktorerna men så blev inte fallet. Ungdomarna ville inte köra runt i 30km/h när det fortfarande fanns möjlighet att istället köra en EPA som inte var begränsad till antalet växlar eller hastighet (man fick fortfarande inte köra snabbare än 30km/h men det var inte ett krav att epan var strypt till det).
Nästa steg kom i slutet på 70-talet när men försökte förbjuda eporna helt för att ersätta dom med A-traktorer rakt av. Tack vare protester och namninsamlingar så stoppades detta och istället och ersattes med en dispens för de befintliga EPA-traktorerna.
Däremot var det från den dagen förbjudet att bygga nya EPA-traktorer.
Vad är skillnaden mellan en EPA-traktor och en A-traktor?
Man kan inte bygga och registrera in en ny EPA-traktor sen en lagändring 1978. En EPA är inte begränsad till antalet växlar eller hastighet. Däremot får den ha en maximal utväxling på 10:1 mellan motor och hjul. Den måste även ha en draganordning och får inte ha fjädring på bakhjulen. En EPA får inte köras snabbare än 30km/h på vägarna men den är inte begränsad till 30km/h rent tekniskt. I grund och botten är en EPA-traktor en bil som är ombyggd för att användas som jordbruksmaskin.
För att omregistrera en bil som A-traktor krävs det att den får ha en maxfart på 30km/h som regleras via elektronikboxen. Det innebär att man inte längre måste begränsa antalet växlar utan kan begränsa den elektroniskt. Denna typ av begränsning måste ha ett intyg för att vara godkänd. Fordonet måste vara konstruerat så att det är uppenbart att det inte är för gods eller persontransport. Det innebär i praktiken, inget baksäte eller stor tom baklucka i A-traktorn. En stor skillnad mot epor är att den får ha fjädrade bakhjul vilket ökar komforten avsevärt.
För att sammanfatta kan man säga att tekniken och regelverket har kommit en bra bit framåt för A-traktorer och är idag ett fordon som är anpassat för ungdomar som ännu inte är i ålder för körkort. Tidigare krävdes ett traktorkort för att köra EPA eller a-traktor på vägarna och det kunde man ta från 16 års ålder. Numera får man köra a-traktor med ett AM-körkort för moped redan vid 15 års ålder. A-traktorn har blivit ett biligare och säkrare alternativ till mopedbilarna som kom för några år sedan. För ett lägre pris får man ett fordon med säkerhetsanordningar som är gjorda för högre hastigheter. A-traktorerna har hårda regler vad gäller vikter som det är viktigt att ha koll på och eftersom det måste vara tydligt att det bara är gjort för en passagerare måste bakdörrar vara svetsade och bakluckan svetsad. Man kan undvika att svetsa bakluckan om man på annat sätt begränsar lastutrymmet i bak.
Vill du läsa mer om vad som gäller när man bygger om en bil till en A-traktor?
Klicka här:Bilprovningens information om att bygga A-traktor
Vill du se ett videoklipp om de nya förändringarna för a-traktorerna?
Klicka här:Intervju med bilprovning och polis om de nya reglerna
Eftersom det till vardags ofta används ordet EPA om a-traktorer så kommer vi i text och innehåll ibland skriva epa eller epor även om a-traktorer. Kulturen förknippas ofta med EPA även om fordonen egentligen är A-traktorer.
Motoroptimering för A-traktorer
I juli 2020 ändrades lagen om hur en A-traktor får strypas. Istället för dubbla växellådor så räcker det med att bilens maxhastighet begränsas till 30km/h i bilens styrenhet (ECU). Det här ingreppet gör man själv med hjälp av BSRs PPC-enhet som kopplas in i OBDII-uttaget inne i bilens kupé. Det har aldrig varit lättare att strypa en bil så att den går som en A-traktor! När strypningen är genomförd mailar BSR ut ett godkänt intyg som ska användas när bilen omregistreras till A-traktor. Det diskuteras dessutom i riksdagen om att höja maxhastigheten för a-traktorer och om det skulle bli aktuellt behöver du inte köpa något mer. Då kommer du kunna använda samma utrustning för att få den nya maxhastigheten tillsammans med ett nytt intyg!
Styling till A-traktorer / EPA traktorer
Det fina med att styla en epa till skillnad mot exempelvis en mopedbil är att utbudet redan finns. All styling som du normalt använder på en bil kan du använda på en a-traktor! Därför har vi på SC Styling ett superstort sortiment som passar epor av olika modeller. Här hittar du modellspecifik styling till A-traktorer:
Universaldelar till Epor
Klicka här för att hitta universalstyling till din EPAPoppy till A-traktorer / EPA traktorer
Klicka här för att hitta Poppys och andra luftfräschare till din EPAVanliga frågor och svar om A-traktorer
Har utväxlingskravet tagits bort? När hände det?
Ja det togs bort i juli 2020 och sedan dess har man kunnat begränsa hastigheten elektroniskt utan att behöva 2 växellådor.Vad gäller för mig som har dubbla växellådor idag?
Kravet på dubbla växellådor är borta men kravet på en maxfart på 30km/h finns fortfarande kvar. Så länge det uppfylls behöver du inte ändra något.Kan jag ta bort en växellåda och registrera om min a-traktor?
Ja om du vill ta bort en växellåda och istället begränsa den elektroniskt så kräver det en ny registreringsbesiktning.Min A-traktor har både dubbla växellådor och en h-regulator (hastighetsregulator). Får jag ta bort den andra växellådan?
Ja det går bra så länge bilen är uttrustad med godkänd hastighetsregulator.- Bestselleri
- Bestselleri